Що таке (ПТСР) посттравматичний стресовий розлад? from DOC's blog




Що таке (ПТСР) посттравматичний стресовий розлад?

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) є психічним станом, що виникає внаслідок серйозних та стресових подій, які викликають тривогу або страх. У людей з ПТСРспостерігаються нічні кошмари, примари та відчуття відчуженості, роздратованості і провини. Детальніше про цей синдром, його причини та прояви розглянуто у цій статті.


Причини ПТСР

ПТСР може виникнути внаслідок будь-якої події, яку людина вважає травматичною, такою як катастрофи, війни, терористичні акти, природні лиха, серйозні аварії, фізичне або сексуальне насильство, жорстоке поводження, травмуючі події на роботі, серйозні проблеми зі здоров'ям, а також невдалий досвід пологів чи вагітності. Люди різного віку можуть страждати від ПТСР, проте деякі фактори, такі як ранішні травматичні події, робота, пов'язана з великим ризиком, проблеми з психічним здоров'ям чи вживання психоактивних речовин, можуть підвищити ймовірність розвитку цього розладу.


Симптоми ПТСР

Симптоми ПТСР можуть проявлятися протягом короткого або тривалого періоду після травматичної події, включаючи нав'язливі спогади, уникнення, негативні зміни у мисленні та настрої, а також зміни фізичних та емоційних реакцій. Ці симптоми можуть змінюватися з часом або відрізнятися від людини до людини.


Лікування ПТСР у дорослих та дітей

Мета лікування ПТСРполягає у зменшенні емоційних та фізичних симптомів, покращенні повсякденного функціонування та допомозі особі краще справлятися з травмуючою подією. Лікування може включати психотерапію, медикаментозне лікування або їх поєднання.


Психотерапія є основним методом лікування, включаючи когнітивну терапію, експозиційну терапію та десенсибілізацію та переробку рухами очей. Медикаментозне лікування може включати прийом антидепресантів та протитривожних препаратів.


ПТСР є серйозним станом, але з відповідним лікуванням і підтримкою багато хто може досягти полегшення від симптомів та поліпшення якості життя.



     Blog home

The Wall

No comments
You need to sign in to comment

Post

By DOC
Added Mar 25

Tags

Rate

Your rate:
Total: (0 rates)

Archives